Mindig légy ott, ahol vagy! – Ferenc pápával nagyböjtben

Mindig légy ott, ahol vagy! – Ferenc pápával nagyböjtben

Illusztráció – Pixabay

Nagyböjtben a Katolikus.mán Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatójának elmélkedéssorozatával lehet lélekben is készülni az ünnepre. A Szentatya romániai látogatása kapcsán a sorozat témaköre Ferenc pápa nagyböjti üzenetei köré épül. Ha felkeltettük érdeklődésedet kérünk kövesd oldalunkat és egy megosztással segítsd cikkeink minél nagyobb körben való terjedését. Köszönjük! (a szerkesztők)

Az előző részek:

Ferenc pápával nagyböjtben – Hamvazószerda – Urbán Erik OFM sorozata

Amint tisztul a test, úgy tisztul a lélek is – Ferenc pápával nagyböjtben

Mi is lenne a legmegfelelőbb a böjti időszakban? – Ferenc pápával nagyböjtben„Az irgalmasság „Istennek a bűnös iránti magatartását fejezi ki, mellyel további lehetőséget nyújt számára, hogy átgondolja életét, megtérjen és higgyen” (Misericordiae Vultus, 21), ily módon újból megerősítve a vele való kapcsolatot. És a keresztre feszített Jézusban Isten elérkezik odáig, hogy a bűnöst szeretné elérni, bármilyen távol legyen is tőle, éppen ott, ahol elvesztette őt, és eltávolodott tőle. Mindezt abban a reményben teszi, hogy végre meg tudja lágyítani Jegyese megkeményedett szívét”.(Ferenc pápa 2016. nagyböjti üzenetéből)

Mint minden új könyvet, az ajándékba kapott Bauer Barbara: Porlik mint a szikla című kötetét is kezembe vettem, beleolvastam, megtetszett. Amanda a fiatal tehetséges lány Budapest mellől egy kisvárosból elindul Erdélybe a múltja nyomait felkeresni. Kolozsvárra megérkezve este egy kocsmába tért be, ahol a két bárpultos lánynak elmesélte utazásának okát. Új ismerőseitől búcsút véve, egyik báros lány a következő tanáccsal látta el: „Az út amelyiken elindultál – mutatott a mellkasára, majd a nyitott tenyerét ott felejtve mélyet sóhajtott. Fontos, hogy figyelj. Ne siess. Ülj le, nézz körül. Adj magadnak időt. Érkezz meg. (…) És akkor se csodálkozz, ha sokkal többet találsz, mint amiért jöttél”. Elgondolkodtam ezeken a mondatokon. Nagyböjt van, az a bizonyos negyven szent nap… ebben az időben nagyböjti háromnapos lelkigyakorlatok, elmélkedésekkel egybekötött triduumok vannak templomainkban, lelki napok, találkozók különböző formái. Arra gondoltam, hogy a fentebb idézett mondatok a háromnapos lelkigyakorlatok mottói is lehetnének. Figyelj, ne siess, ülj le, néz körül, adj magadnak időt a megérkezésre, érkezz meg – és többet fogsz kapni, mint amiért jöttél.  Isten nagyobb ajándékba fog részesíteni, mint amit vársz, csak biztosítani kell az utat, a szív útját. A lelkigyakorlatra való lelki felkészülésnek a kulcsszavai.

Hallom a templomi hirdetésben, olvasom a plébániai értesítőben, interneten vagy újságból, vagy egyszerűen valaki tudatja velem az ismerőseim közül, hogy a plébániatemplomban amelyhez tartozok és kötődök, nagyböjti lelkigyakorlat van három napon keresztül. Megmozdul bennem valami, legbelül, hogy jó lenne részt venni, elmenni és elcsendesedni, ebben a pillanatban ne állj ellen a jóra való kísértésnek. Ezzel már meg is kezdődött a távolabbi előkészület a lelkigyakorlaton való részvételnek. Már otthon, mielőtt elindulok, figyelek, időt szánok rá, megerősítem elhatározásomat és hálát adok az indíttatásért.

Egyedül vagy társaságban megérkezek időben a templomba. Szánjak időt a megérkezésre, a testemmel együtt a lelkem is érkezzen meg. Adj időt a megérkezésre, azt is jelenti, hogy időben indulok el és időben érkezek a templomba. Így fogom megérezni, hogy Isten valóban jelen van, megszólít. Szembesít életem valóságával, aki és ami vagyok, „mert az ember annyit ér, amennyit Isten szemében ér és semmivel sem többet” (Assisi Szent Ferenc), de hozzá tehetjük, hogy semmivel sem kevesebbet. Szembesülök legmélyebb vágyaimmal, ugyanakkor azzal is, hogy hol állok ellen az Istennek, hol térek ki a rám vonatkozó akarata elől, de mindezek ellenére mély béke tölt el, és elkezdődik a szentmise. Ne azon gondolkozzak vajon milyen lesz a prédikáció, jobb, vagy kevésbé jó mint az előző években, hanem teljes valómmal kapcsolódjak be a szentmisébe az énekekbe és szövegekbe. A lényeg, hogy a jelen helyzetben, amiben éppen vagyok szolgáltassam ki magam az Istennek, hagyjam magam vezetni. Isten működni fog, úgy ahogy elképzeltem vagy éppen egészen másképp, mint ahogy én előre megfestettem magamnak. Bocsátkozzam bele abba, hogy a szentmise szövegein, a Szentírás szavain, a lelkigyakorlatot vezető elmélkedésein keresztül mit akar üzenni Isten, mi az az igazság, amelyre el akar vezetni a történelemben szabadon cselekvő Isten. Megtapasztalva a kiengesztelődés szentségében Isten irántam viseltető szeretetét és irgalmát, részesülve a legszentebb áldozatban ne hagyjam el a szentmise záró áldása és a befejező ének után a templomot. Ahogy a megérkezésre időt szántam, hagyjak kis időt a templomból való távozás előtt magamnak. Mi az az igazság, amire Isten rávezetett és álljon ott az érzés, hogy több teret adok Istennek az életemben, a hétköznapokban is. Hassa át ezen érzés a tetteimet, engedjem, hogy Isten alakítson. A háromnapos lelkigyakorlatból tarts meg olyan elemeket, amelyek sokat adtak neked, ezzel folytasd mindazt, ami a három nap alatt elkezdődött bensődben. A lelkigyakorlat alatt növekszik bennem az Isten utáni vágy, akkor életem új ízekkel fog gazdagodni, az isteni élet, az isten szeretet zamatával. Lassan megértjük azt, amit a korai remeték, szerzeteseket lebilincselte és imaútjukon végigkísérte őket, hogy az ima, az Istennel való intenzív kapcsolat teljes, kiegyensúlyozott emberekké váltak és felfedezték az istentől kapott istenfiúi méltóságukat.

Mindig légy ott, ahol vagy! Az idei lelkigyakorlatos estek másabbak lesznek Ferenc pápán keresztül. Vele, az élő Szent Péter tanításával találkozva az Istennel találkozol. Halld meg, amit mondanak. Lásd, ami körbevesz. Érezd, ami megérint. Éld át a pillanatot. – Meglásd többet és jobbat fogsz kapni, mint amire vágytál és számítottál.

Megjelent: Mindig légy ott, ahol vagy! – Ferenc pápával nagyböjtben

Urbán Erik OFM

error: Content is protected !!