29. évközi hét csütörtök

29. évközi hét csütörtök

Mi az, ami bennünket lázba hoz? Mi az, az én egyéni életemben, amiért én lelkesedni tudok? Talán mindannyiunknak az életében vannak ilyen dolgok. Az Úr Jézus, az ő hivatásáért lelkesedett, az ő hivatástudata az Úrjézust lázba, tűzbe hozta. „Az én eledelem az, hogy atyám akaratát teljesítsem” és ebből nem hagyott alább, még akkor sem amikor az Úr Jézus tudta, hogy mindez az ő életébe fog kerülni, őt ki fogják szolgáltatni, jól megkínozva keresztre fogják feszíteni. Nem hagyott belőle. Mi az, ami engem lelkesít a hétköznapokban? Ami ösztönöz arra, hogy reggel felkeljek és elkezdjem a napomat élni?

Hallottunk arról is az evangéliumban, hogy „nem békét jöttem hozni”. Ez a béke a szentírásban az egész valónkat, a harmóniát jelenti, az emberi életünknek a harmóniáját, a belső békét, amikor jól érzem magamat a testemben, kivagyok békülve Istennel, emberrel, önmagammal. És az első keresztények egészen a 300-as évekig, nagyon tűzbe tudták hozni a társadalmat annyira, hogy féltek tőlük. Talán ez a félelem nem is valós volt, de mégis megszemélyesítették, hogy a keresztények azok, akiktől félni kell, mert föl forgatják az életünket. És amikor az Úr Jézus erről a megoszlásról beszél apa-fia, lány-anya, meny-anyós megoszlás között, akkor igazából arról beszél, hogy bizony, aki őszintén követi a jóistent, az kő, szegletkő lesz maga is. Nem is annyira, mint Krisztus de krisztushoz hasonlóan, olyan kövek leszünk, amiben mások megbotlanak és ezért el akarják távolítani az istenest a társadalomból.

Mai napnak a szentje, második Szent János Pál pápa, ő tudott lelkesedni az ő hivatásáért.

Joggal lehet büszke rá a ő népe, az ő nemzete, a lengyel nép. „Totus tuus” – “egészen a tiéd” – volt a jelmondata, és ő ezt meg is élte – Egészen a tiéd vagyok Istenem! És hogy ez a békesség az életünkben helyreálljon, ahhoz kell legyen bennünk tűz.

És 2. János Pál-nak a mondata, amit újra és újra hallunk a fülünkbe „Ne féljetek!” – „Non abbiate paura!”. Ha visszanézzük a boldoggá avatását, amikor leleplezték az ő képét, a boldog avatási szertartásba, akkor a kórus énekelte, hogy „Non abbiate paura!” – „Ne féljetek!”, hanem nyissátok meg szíveteket Krisztus előtt azért, hogy tűzbe jöjjetek ti és tűzbe tudjátok hozni az egész világot.

error: Content is protected !!