29. évközi hét hétfő

29. évközi hét hétfő

Jogos a kérése ennek a személynek, aki fölkéri az Úr Jézust a tömegből, hogy ossza el a vagyont, az örökséget, hogy neki is jusson. Hiszen valószínű, ő úgy gondolta és így is van, hogy a testvéreket egyforma részbe megilleti az örökség hogyha másképp nem rendelkeznek vagy nyilvánítják ki szándékokat.

Az Úr Jézus viszont a kérdésre, kérdéssel válaszol – ki hatalmazta fel őt? Miért legyen Ő a bírájuk egy igen kényes ügyben? Miért avatkozzék bele? – és felhasználja az alkalmat mint oly sokszor, hogy tanítsa a népet. Egyértelmű, hogy az Úr Jézus a helytelen, vagyon utáni vágytól, a kapzsiságtól óvja az embert. És a mai evangéliumnak a fényében az jutott eszembe, hogy mennyire összekapcsolódik ez az evangéliumi szakasz, azzal a krisztusi kijelentéssel, hogy „Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak”. Mt 6,24

Minél inkább valaki lelki életet él, elkezd lelki életet élni, annál inkább észreveszi, hogy mennyi mennyivel kevesebbre van szüksége az anyagiakból. Nem azt jelenti hogy ne legyen, hanem hogy amink van, azt megbecsülve felelősséggel tudjuk használni, illetve ne vágyakozunk olyanra amire úgysincs egyébként sem szükségünk.

A mai napnak a szentje Alkantrai Szent Péter, gyönyörűen írja Avilai Szent Teréznek az egyik levelében, hogy – „meglepődtem azon, hogy olyan emberektől kérsz tanácsot, a lelki életre vonatkozóan, akik nem jártasak benne. Hiszen ha jogi kérdésed van fordulj a jogászhoz, ha tanítói kérdésed van, fordulj a tanításban jártasokhoz, azonban hogyha lelki életre és abban való fejlődésre van kérdésed, akkor fordulj olyan lelki emberekhez, akik el tudnak igazítani bennünket.”

Igaza van Alkantrai Szent Péternek, hogy a lelki életben ha el akarunk igazodni, akkor lelki embereket kell megkérdezni és ezek megtanítanak az anyagi javakhoz való helyes hozzáállásra. Természetesen ez a hozzáállás mindig az életkoroktól, élet állapotoktól függ. De én azt veszem észre, hogy ahogy idősödőm, az ember rájön arra, hogy egész más értékek határozzák meg az életét idősebb korában, mint fiatalon.

Feltehetem a kérdést magamnak, hogy milyen jeleket kapok erre vonatkozólag az Istentől és milyen vágyak, értékek utáni vágyak mozgatják az életemet?

error: Content is protected !!