Advent III. – szombat

Advent III. – szombat

„Nem vétetik el a fejedelmi pálca Júdától, sem a vezéri bot az ő kezéből, míg el nem jön az Eljövendő, akinek a népek engedelmeskedni fognak” /Ter 49,10/.
Mielőtt örökfogadalmat tettem volna a Kisebb Testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Tartományában 2006-ban megkérdezték tőlem a következőt: ha a hármas fogadalmat /tulajdon nélküliség, engedelmesség, tisztaság/ sorba kellene állítanom, melyik tenném első helyre? A kérdésre válaszolva az engedelmességet tettem az első helyre. Nem véletlenül. Nem könnyű engedelmesnek lenni. Úgy érzi magát az ember, mintha megfosztották volna a saját gondolkodásától, nem tudja eldönteni, hogy számára mi a helyes és jó. Az ember legnagyobb java a szabadcselekvése. Mi értelme van annak, hogy az ember alávesse magát a másik akaratának, ha nincs velünk az Isten. De mit is jelent az engedelmesség? Szó szerint odahallgatást, odafigyelést jelent. Az engedelmesség nem születhet félelemből, vagy csupán azért, hogy előnyökhöz jutva külsőleg megteszünk valamit, amit a másik kíván. Az Istennek való engedelmeskedés gyermeki ráhagyatkozást jelent. Ezt csak a szív nyitottságával tudjuk megtenni. Aki felnőtt módon tud engedelmeskedni abban a személyben, megvan az Isten kegyelme. Isten ajándékot készít számunkra, előkészíti az utat a Megváltó érkezésére aki Dávid családjából származik, aki fejedelmi leszármazott, akinek pálcája nem fenyeget hanem terelget, biztonságot nyújtó pásztorbot, mellyel az üdvösség felé terelget.
Feladat: A cél ugyanaz, az út amely a célhoz vezet az különbözik, életállapotunktól függően. Hogyan fogalmaznád meg, hogyan írnád le az engedelmességet saját életállapotodnak megfelelően? Mit jelent számodra az engedelmesség?
error: Content is protected !!