Börtönben voltam és meglátogattatok

Börtönben voltam és meglátogattatok

Szentatyánk, Ferenc pápa az irgalmasság szentévében többek között arra hív bennünket, hogy az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit ültessük gyakorlatba, fedezzük fel újra az irgalmasságnak a tetteit, amelyek nagyon konkrétak. Ez történt 2016. május 22-én délután Csíkszeredában a Mikó vár udvaráról a szomszédos börtönben fogvatartotaknak rövid ima és elmélkedés után a szentegyházi Gold Band együttes koncerttel szórakoztatta a falakon belül és kívűl levő résztvevőket. 

Az irgalmasság testi cselekedetei közé tartozik a fogva tartottakat meglátogatni. Sokat lehetne elmélkedni azon, hogy ma mit is jelent az irgalmasság ezen cselekedete, hogyan gyakorolhatjuk az irgalmasság e cselekedetét a mindennapokban, mit tehetünk ezen a téren? A börtönben lévők családtagjaik terhét ne súlyosbítsuk ítélkezéssel, hanem vigasztaljuk, segítsük őket, illetve imádkozhatunk, hogy a börtönbe került bűnözők bűneiket belássák, megbánják és megváltozzanak! Egy biztos, akik résztvettek a ünnepségen meghatódottságig lelki élményben volt részünk. Ez a gesztus segítségünkre volt abban, hogy a jó, a szép az felemeljen bennünket emberségünkben. Mindannyian az Isten teremtényei vagyunk, akiket a saját képére és hasonlatosságára teremtett meg, az „istenarc” ott van bennünk: „Egy istenarc van eltemetve bennem, / Tán lét-előtti létem emlék-képe!/Fölibe ezer réteg tornyosul, / De érzem ezer rétegen alul, / Csak nem tudom, mikép került a mélybe. /Egy istenarc van eltemetve bennem, / Néha magamban látom, néha másban. … Egy istenarc van eltemetve bennem: / Antik szobor, tiszta, nyugodt erő. / Nem nyugszom, amíg nem hívom elő. / S bár világ-szennye rakódott reája, Nem nyugszom, amíg nem lesz reneszánsza” . (Reményik S.: Istenarc – részlet).

Hála és köszönet a fölséges és dicsőséges Istennek, hogy e kezdeményezésre áldását adta, továbbá köszönet illeti Csíkszereda Polgármesteri Hivatalát és a Büntetés-végrehajtási intézetnek vezetőit, a Csíki Székely Múzeum igazgatójátés a rendezvény valamennyi jóindulatú segítőit.

Kis Szent Teréz mondotta, hogy nincsenek kis és nagy tettek, hanem csak kis és nagy szeretet van. Azt pedig amit szeretettel végzünk másokért, abban a szolgálatban a szeretet növekszik, amely megmarad az örök életre, de nemcsak a szeretet, hanem annak a műve is.
Urbán Erik OFM 
Bíro Julianna

error: Content is protected !!