CsIT- záró sajtóközlemény

CsIT- záró sajtóközlemény

    Tartalmas program volt a CsIT-en pénteken is. A találkozó negyedik napján
Fülöp László az ima fontosságára hívta fel előadásában a hallgatói figyelmét. Fontos rendszeresen időt szakítani az imára, és ez minőségi idő kell legyen, hiszen az Istennel való beszélgetésről van szó. A szentmisén az áldozás sem jutalom, inkább erőforrás az embernek, hiszen ez az Istennel való találkozás legfontosabb pillanata.
Párkapcsolat keresztényként – Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes érdekes témát elemzett előadásában. Szerinte a párkapcsolat és a házasság olyan “közös játék”, amelyben lehet és kell is vigyázni a partner érzékenységére, ellenkező esetben hosszú távon sebezhetővé válhat a kapcsolat.
Meinolf Wacker ezúttal arra tanította hallgatóit, hogy életük nehézségeit ne keresztnek, inkább Jézussal való találkozásnak tekintsék. A fájdalmat és a sötétséget senki nem szereti, viszont Jézus akkor is találkozhat azzal, aki figyelni próbál Rá. A nehéz élethelyzetek mutathatnak rá arra, hogy Istennek sokszor más terve van velünk, mint amit mi elképzeltünk, hangsúlyozta a németországi előadó.
Pólófestés, fafaragás, üvegfestés, barkácsolás, bábkészítés, batikolás, könyvbemutató, rádiós műhely, élményszínház, buborékfoci, szelfi-verseny, a CsIT Olimpia és számos hangulatos tevékenység és beszélgetés várta pénteken délután is a fiatalokat.
A délutáni szentmise prédikációjában Urbán Erik ferences szerzetes arra biztatta a fiatalokat, hogy “legyenek a lelki egyházat alkotó élő kövek”. Tegyenek tanúságok Jézusról, ismerjék fel hivatásukat és vállalják feladatukat, tetteikkel váljanak az élő közösség tagjaivá, hiszen Isten az emberek által teremti újjá a világot. Legyenek álmaik, terveik, amire a Jóisten áldását tudja adni. Ahhoz, hogy parázsként, tűzként melegíthessék közösségüket, állandó és meghitt kapcsolatban kell lenniük Istennel, ez lehet az ima és a Szentírás olvasása által, mondta Urbán Erik. A liturgia főcelebránsa, Tódor Attila, újmisés áldását adta a résztvevőkre.
Az esti programot a Made by God tehetségkutató indította. A színvonalas előadások záróakkordjaként a ferencesek idén is sziporkázó meglepetéssel rukkoltak elő: traktorral vonultak be, majd játékos táncra hívták közönségüket. Vidám hangulat kísérte a koncerteket is. A magyarországi X- Faktor tehetségkutatón közismertté vált Andelic Jonathán és zenekarának fellépése, majd Csiszér László és a CsIT-band produkciója, egyszerre volt Istent dicsőítő és a fiatalok által kedvelt, jócskán éjszakába nyúló koncert.

A CsIT záróprogramja Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődött. Az ünnepi szentmisét István szálvátoriánus szerzetes a rendezvényen részt vevő paptársaival mutatta be. Balla Barnabás pálos szerzetes útravalóként bízta a fiatalokra, hogy a rengeteg információ gondolkodás nélküli raktározása helyett, inkább kapcsolataikra figyeljenek. Legnagyobb siker az életben Isten befogadása, erre buzdították őket ezekben a napokban, és feladatuk lesz ezt továbbadni. 
    “Erősítsétek meg szíveteket” – a szervezők mindent megtettek azért, hogy választott mottójuk megvalósulhasson az idei találkozón. Aki a rendezvényen szerzett élményeket még nagyobb közösségben is szeretné megtapasztalni, jelentkezhet a 2016-ban Lengyelországban, Krakkóban szervezett Ifjúsági Világtalálkozóra, és részt vehet a jövő évi CsIT-ten, amely Erdélyi Krakkó címmel, a világ-rendezvény erdélyi folytatásának tekinthető.
    A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó a 14 és 30 év közötti fiatalokat hívta közösségbe. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvényén idén több mint ezer fiatal vett részt. A találkozónak idén is a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiuma és a hozzá tartozó Mária-kert adott otthont. A rendezvényt támogatta: Hargita megye Tanácsa, az ausztriai Linz-i Egyházmegye, a csíkszeredai Amigo&Intercost Kft., a Harmopan RT. és a Tusnád RT. is. Köszönjük segítségüket!
    A találkozóval kapcsolatos információk és képanyag a www.csitinfo.ro honlapon és a CsIT Facebook oldalán találhatók.

    A CsIT Média-csapata

Száva Péter és brassói barátai vezették a dicsőítést, az előadásokra hangolódást.

error: Content is protected !!